Naslov Spletne strani za ustvarjanje socialne mreže
Avtor Martin Zalar
Leto 2009
Mentor doc.dr. Peter Trkman
Datum vnosa 30.03.2011, 02:39
Povzetek

Socialne mreže so povsod okoli nas. Vsak ima svojo lastno mrežo poznanstev in stikov, ki jo sproti spreminja in dopolnjuje. Spletne strani za ustvarjanje socialnih mrež so eden od najnovejših trendov, posebej med mladimi; število uporabnikov strmo narašča, storitev pa se združuje z drugimi vrstami tehnologij in medijev.

Zadnja leta se vse več naših dnevnih opravil seli na medmrežje. S pomočjo spleta plačujemo položnice, rezerviramo lahko letalske karte, pregledamo ponudbo določene trgovine in tako dalje. Velike spremembe pa se dogajajo tudi na področju medosebnih odnosov in komunikacije. Preučevana storitev spretno združuje elemente prejšnjih rešitev komuniciranja prek spleta ter korenito razširi ponudbo s številnimi dodanimi funkcijami. Spletne strani za ustvarjanje socialne mreže tako spreminjajo same temelje neosebnega komuniciranja, sajomogočajo ustvarjanje lastne predstavitvene spletne strani in vpeljujejo popolnoma nov pomen besedni zvezi komunikacija na očeh javnosti. Vendar pa ima storitev potencial, da pomembno vpliva tudi na razvoj drugih področij, recimo informiranje širše javnosti oziroma novinarstvo, trženjske aktivnosti, dopolnjevanje informacijskih sistemov v organizacijah in tako dalje. Možnosti za uporabo je veliko in storitev bo nedvomno pomembno krojila bližnjo prihodnost spleta.

Namen moje diplomske naloge je predstaviti omenjen fenomen, s ciljem opredeliti njegovo vlogo v današnjem svetu in izvesti čim bolj objektivno analizo prednosti in slabosti. Spletne strani za ustvarjanje socialne mreže imajo velik potencial za korenito prenovo komunikacije, ohranjanja stikov z družino in znanci ter mnoge druge stvari, seveda pa imajo tudi svoje slabe strani. Zato bom v prvem poglavju najprej opredelil storitev in segmentiral njene uporabnike, v drugem bomo pregledali njeno zgodovino in nekatere pomembne predstavnike ter v tretjem raziskali vpliv na medsebojno socialno interakcijo tako posameznikov kot skupin in na vsakdanje življenje uporabnikov storitve. V sledečih poglavjih bomo nato preučili še njene dobre in slabe lastnosti ter pogledali, kaj spletnim stranem za ustvarjanje socialne mreže prinaša prihodnost.

 

Podrobnosti

Diplomsko delo >>

 

Leto izida - publikacije2009
Print