Naslov BT pozval Britance naj svojo internetno povezavo delijo tudi z drugimi

Britanski ponudnik internetnih storitev, podjetje BT, se je v sodelovanju s podjetjem FON odločilo za zanimivo potezo. Uporabnike svojih storitev so pozvali, naj svojo brezžično povezavo delijo z drugimi uporabniki njihovega omrežja.

V ta namen so ustanovili skupnost, v kateri se zbirajo posamezniki, ki so svojo brezžično širokopasovno povezavo pripravljeni deliti z drugimi. V zameno za to imajo tudi sami možnost koristiti brezžično povezavo članov, ki so vključeni v skupnost. Storitev je za člane omenjene skupnosti brezplačna.

Vse kar je treba imeti, je bodisi poseben brezžični razdelilnik, ki ga priskrbi FON, v nekaterih primerih pa zadostuje že namestitev dodatne programske opreme. Storitev ne ogroža zasebnosti imetnika linije, saj imajo razdelilniki dva ločena wi-fi kanala. Eden izmed njiju lastniku povezave omogoča varno izmenjavo podatkov s strežnikom. Ker je zasebni kanal ločen od javnega, domače omrežje ni neposredno izpostavljeno hekerjem.

BT bo s svojo potezo gotovo pridobil veliko naklonjenost javnosti, predvsem pa svojih uporabnikov. Poleg domače brezžične povezave jim bo namreč omogočil še do 3 milijone mest po Veliki Britaniji in svetu, kjer bodo imeli na voljo brezplačno in brezžično internetno povezavo. Vse za isto ceno, kot jo plačujejo za domači brezžični internet.

Vir: Thompson, Bill. Share and share alike. BBC News, 9.10.2007.

Datum 19.10.2007
Print