Naslov Nov sistem registracije .si domen

S 6.11.2008 so stopila v veljavo nova pravila za registracijo domen pod .si.

Postopek uvajanja sprememb je tekel skoraj pol leta, saj je Arnes poskrbel, da so bile uvedene spremembe skladne s potrebami in željami zainteresirane javnosti, postopek pa transparenten.

Najprej je Arnes predlagane spremembe predstavil na srečanju registrarjev 15.5.2008, saj so registrarji tisti, ki najbolj vedo, kaj si uporabniki želijo na področju registracije domen. Na podlagi odzivov je Arnes pripravil osnutek novih Splošnih pogojev za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si, s katerimi naj bi se uresničile nekatere že napovedane in obljubljene spremembe na tem področju. Ključne novosti v predlogu so bile:

  • možnost registracije domen za fizične osebe (doslej le za poslovne subjekte);
  • možnost registracije za tuje pravne in fizične osebe (doslej le za slovenske subjekte);
  • opustitev omejitve števila domen na nosilca (doslej 20);
  • možnost registracije/podaljšanja domene za 1 do 5 let (doslej le 1 leto);
  • dovoljene so tudi številčne domene (doslej obvezna vsaj ena črka).

Osnutek novih Splošnih pogojev je bil javno objavljen 20.6.2008. Do 20.7.2008 so lahko vsi zainteresirani na objavljen elektronski naslov poslali svoje predloge, vprašanja, mnenja in komentarje na predstavljeni osnutek dokumentov. Na podlagi prejetih mnenj je Arnes pripravil končno verzijo dokumentov za registracijo domen pod .si, ki je bila objavljena 6.10. in stopila v veljavo 6.11.2008.

Vir Arnes
Datum 20.11.2008
Print