Naslov Firefox prehitel Internet Explorer

V spletni bitki je Firefox 3.5 postal najbolj razširjen brskalnik na svetu, v več državah je prehitel tudi Internet Explorer 7. Firefox 3.5 je najprej postal najbolj priljubljen brskalnik v Nemčiji, trend pa se je kmalu začel širiti tudi drugod po svetu. V ZDA je vodilni še vedno Internet Explorer (različica 8) s 26 % tržnim deležem.

IE 6, 7 in 8 skupaj sicer še vedno vodijo s 56 % tržnim deležem, a je njihov delež od začetka leta upadel za 9 odstotnih točk. Firefox je v tem letu pridobil 5 odstotnih točk tržnega deleža in ima s 27 % že skoraj tretjinski tržni delež. Chrome jima sledi s 5 %, Safari s 3,5 % in Opera z 2 % tržnim deležem. 

Zanimivo je tudi to, da pri Internet Explorerju velik delež uporabnikov še vedno uporablja starejše različice tega brskalnika. Pri Firefoxu je situacija precej drugačna, velik del uporabnikov uporablja najnovejše izpeljanke programa.

Vir: BitTech, 21.12.2009.

Datum 23.12.2009
Print
Tema: Firefox prehitel Internet Explorer

Primerjava večinske različice Firefox 3.5 s posameznimi različicami Internet Explorerja je malo nesmiselna. Ljudje, ki znajo namestiti celo kakšen program na računalnik, bodo znali tako posodobiti Internet Explorer na najnovejšo različico kot namestiti alternativni brskalnik. Problem ostaja zgleda pri administraciji večih računalnikov v podjetjih in onemogočanju Windows Update. Glede na to, da v ZDA v večini že uporabljajo IE8, ne vem, zakaj je drugod po svetu posodabljanje takšen problem. Ostali brskalniki, ki imajo svoj že privzet način posodobitve, te sploh ne vprašajo, ali hočeš ali nočeš posodabljati brskalnika. ;)

Zanimivo je tudi, da Firefox - razen JavaScript pogona - ni v lanskem letu predstavil toliko novosti kot IE8, Opera oz. Chrome.