Naslov Ima internet pozitiven vpliv na oblikovanje družbenih odnosov?

Uporaba spletnih komunikacijskih orodij, denimo družabnih omrežij, ima lahko tudi negativne posledice, vendar velika večina (85 %) vprašanih strokovnjakov meni, da ima internet pozitiven vpliv na oblikovanje družbenih odnosov, piše Pew Internet.

Večina anketiranih je izrazila pozitivno mnenje predvsem o globalni povezljivosti, ki jo tovrstna orodja omogočajo na vse hitrejši in cenejši način. Razvoj družabnih omrežij pa naj bi spremljale tudi spremembe v načinu dojemanja pojmov, kot sta zasebnost in prijateljstvo.

Posledično so nekateri vprašanje zasebnosti izpostavili kot bolj problematično, predvsem z vidika varnosti, saj določeni uporabniki tovrstnih omrežij nekritično razkrivajo osebne podatke. Opozorili so, da je e-pošto in družabna omrežja možno uporabiti v škodljive namene, denimo za spletne goljufije ali krajo identitete.

Določeni (14 %) menijo, da bodo v prihodnosti prišle do izraza predvsem negativne posledice uporabe spletnih komunikacijskih orodij. Kot primer so navedli, da tovrstna orodja ustvarjajo zgolj plitve družbene odnose, poleg tega pa nas prekomerna uporaba interneta oropa časa, ki bi ga lahko porabili za oblikovanje odnosov v resničnem svetu.

V raziskavi organizacije Pew Internet je sodelovalo skoraj 900 strokovnjakov in predstavnikov zainteresiranih strani, njen namen pa je bilo zbrati odgovore o različnih vidikih prihodnosti interneta.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Anderson, Janna in Rainie, Lee. The future of social relations. Pewinternet.org, 2.7.2010

Vir slike: Squidoo.com, bijt.org

Datum 05.08.2010
Print
Tema: Ima internet pozitiven vpliv na oblikovanje družbenih odnosov?

na socialnih omrežjih se ljudi saj družijo in izmenjujejo vse možne oblike iskušnj in podobno, v realnem svetu je to možno le če si pripravljen zmeraj nekopmu plačati kavico da ti prisluhne...