Naslov Evropska komisija predstavila ukrepe za hitrejši internet

Evropska komisija je sprejela tri akte, ki se med seboj dopolnjujejo in olajšujejo uvedbo ultrahitrega širokopasovnega dostopa do interneta na območju EU, piše portal Unije.

Evropa kot regija ima trenutno najvišjo povprečno gostoto širokopasovnih priključkov na svetu (25%), vendar je treba njena omrežja nadalje razviti in posodobiti. Optično povezavo visoke hitrosti v domačem okolju ima le 1% Evropejcev, medtem ko na Japonskem ta delež znaša 12%, v Južni Koreji pa 15%.

S sprejetimi ukrepi bo Evropska unija lažje uresničila zaveze iz evropske digitalne agende in vsem Evropejcem do leta 2013 omogočila osnovni širokopasovni dostop do interneta, do leta 2020 pa širokopasovni dostop s hitrostjo 30 Mbit/s, pri čemer naj bi bila vsaj polovica evropskih gospodinjstev naročena na hitrosti 100 Mbit/s.

Hitrejši širokopasovni dostop do interneta bi lahko imel podobno revolucionaren vpliv na življenje ljudi, kot ga je imela železnica pred več kot stoletjem. Povezave visokih hitrosti olajšujejo delo od doma ali na terenu. Omogočajo nove interaktivne spletne storitve na različnih področjih, kot sta izobraževanje in zdravstvo (npr. diagnosticiranje na daljavo).

Poleg tega lahko mala in srednje velika podjetja z njimi zmanjšajo stroške in postanejo konkurenčnejša, saj omogočajo dostop do storitev računalništva v oblaku. Povezave visokih hitrosti nadalje omogočajo novo dobo digitalnih video storitev visoke ločljivosti.

Sprejeti akti obsegajo priporočilo Komisije o reguliranem dostopu do dostopovnih omrežij naslednje generacije (Next Generation Access – NGA), predlog sklepa o petletnem programu za politiko radiofrekvenčnega spektra, in sporočilo o širokopasovnih povezavah, kako najbolje spodbujati javne in zasebne naložbe v omrežja visokih in ultravisokih hitrosti.

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: Europa.eu, 20.9.2010

Vir slike: Shanghaiist.com

Datum 28.09.2010
Print
Tema: Evropska komisija predstavila ukrepe za hitrejši internet

Kakšno težo pa imajo te akti na nacionalno zakonodajo oz. kako konkretno naj bi se te akti uresničili? Dobro bi bilo, če bi bil dostop do interneta ustavna pravica vsakega državljana, kot je v nekaterih baltskih državah, če se ne motim.

"Hitrejši širokopasovni dostop do interneta bi lahko imel podobno revolucionaren vpliv na življenje ljudi, kot ga je imela železnica pred več kot stoletjem. Povezave visokih hitrosti olajšujejo delo od doma ali na terenu. Omogočajo nove interaktivne spletne storitve na različnih področjih..."

Tale odstavek spominja na teh. deterministične ideje o "virtualni revoluciji" in "informacijski (avto)cesti" iz sredine 90. Kako se je končalo, vemo - vlaganje v kable, žice in optiko, brez resnega razmisleka o pomenu "mehkih" dejavnikov in človeškega faktorja ne bo EU pripreljajo ravno daleč...