Naslov Evropski parlament potrdil protipiratski predlog Gallojeve

Evropski parlament je s 328 glasovi za in 245 glasovi proti potrdil poročilo Marielle Gallo, članice poslanske skupine Evropske ljudske stranke, piše ZDNet.

Poročilo sicer ni tako stroko kot francoski zakon "Hadopi", ki med ukrepe šteje tudi izključitev uporabnikove internetne povezave, a vseeno poziva k strožjim ukrepom proti kršitvam na področju avtorskih pravic.

V poročilu je zaslediti kritike na račun pravnega ogrodja Evropske komisije, saj naj bi bilo le-to nezadostno za zaščito intelektualne lastnine. Ker naj bi bilo zanašanje na civilne tožbe na tem področju neučinkovit ukrep, poročilo poziva, da bi morala Evropska unija uvesti tudi možnost kazenskih sankcij.

Gallojeva sicer v poročilu priznava, da so obstoječe informacije o kršenju avtorskih pravic nepopolne in nedosledne. Zato meni, da bi bilo potrebno pred oblikovanjem nadaljnjih predlogov pridobiti objektivno in neodvisno oceno stanja na omenjenem področju.

Poročilo izpostavlja tudi dejstvo, da na območju Evrope ni dovolj enotnih in enostavnih možnosti za legalni nakup glasbenih in video vsebin. Sprejetje ukrepov za spodbujanje fleksibilnih sistemov tovrstnega nakupovanja v državah članicah, ki bi se lahko prilagajali novih tehnologijam, je eden od bodočih izzivov za Evropsko komisijo.

Gallojeva v poročilu izpostavlja, da bi morali vsi ukrepi spoštovati osnovne pravice posameznika. Skupina zagovornikov digitalnih pravic La Quadrature du Net pa je poročilo označila za represivno besedilo, ki naj bi bilo del križarskega pohoda zabavne industrije proti njenemu lastnemu občinstvu.

Poročilo (pdf, en) >>

Viri:

Vir slike: Entrepreneur.com

Datum 01.10.2010
Print
Tema: Evropski parlament potrdil protipiratski predlog Gallojeve

Ni dovolj možnosti za nakup avdio in video vsebin? Pa bi jih uporabniki sploh kupovali? Jaz jih poznam malo.