Naslov Socialna omrežja priljubljena, ker ljudje preprosto uživajo?

Pod vplivom interneta in novih tehnologij so se začele spreminjati navade medijskih občinstev, zato bodo morali komunikologi in drugi raziskovalci na medije gledati z več kritične distance, če bodo hoteli razumeti, kakšna prihodnost čaka tradicionalne in nove množične medije, je v intervjuju za Delo povedal Denis McQuail, ki zadnjih 20 let predava teorije množičnega komuniciranja na univerzi v Amsterdamu.

Prepričanje, da bodo nove informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) prinesle konec množičnih medijev in množičnega komuniciranja ima sicer dolgo zgodovino, vendar je bilo namesto tega kmalu opaziti zanimiv fenomen. Občinstva so postajala vse bolj razdrobljena, medijska industrija pa se je krepila.

Tradicionalne tehnologije nagovarjanja velikega števila ljudi so zaradi digitalizacije postale bistveno učinkovitejše in vseprisotne. Računalništvo, internet in mobilna telefonija pa so množično komuniciranje uvedli tudi na področjih, do katerih stari mediji niso imeli dostopa.

Zagovorniki novih tehnologij te trende radi opišejo kot osvobajajoče, kar po eni strani drži, po drugi strani pa ljudje izgubljamo občutek, da so te tehnologije in naprave orodja množičnih komunikatorjev, ki prek njih učinkovito posredujejo oglase in prodajajo vsebine ter storitve. Na internetu je sicer veliko novega, vendar velik del množičnega komuniciranja obvladujejo stari igralci.

Medijska teorija še vedno nima orodij za pojasnjevanje novomedijskih fenomenov, kot so spletna socialna omrežja. McQuail edino razlago zaenkrat vidi v tem, da ljudje pri rabi le-teh preprosto uživajo. Njihove priljubljenosti namreč ni mogoče razložiti s tradicionalnimi modeli, saj motivacije za preživljanje časa na teh omrežjih ni mogoče pojasniti na enak način kot vzgiba, zakaj nekdo gleda določeno oddajo ali bere določeno revijo.

Vir: Sobotna priloga Dela, 28.8.2010

Vir slike: interactyx.com

Vir Delo
Datum 26.10.2010
Print
Tema: Socialna omrežja priljubljena, ker ljudje preprosto uživajo?

Socialna omrežja po mojem v življenje uporabnika dodajo nek nov layer interakcije z ostalimi. Izmenjava videov, informacij, pregledovanje slik, instant izražanje odobravanja (Like) ipd. Tudi uživancija ima veliko pri tem.