Naslov Slovenski uporabniki ostajajo zvesti domačim spletnim trgovinam

Svetovni splet je prinesel več možnosti za nakup v spletnih trgovinah v tujini, kljub temu pa se 36 % slovenskih spletnih uporabnikov vsaj nekajkrat letno odloči za nakup v slovenskih spletnih trgovinah, kažejo podatki septembrske raziskave MOSS. Tujim spletnim trgovcem uspe privabiti 18% slovenske spletne populacije v starosti od 10 do 75 let.

Da se slovenski spletni uporabniki v večji meri odločajo za nakup v slovenskih spletnih trgovinah, velja tudi pri nakupu dobrin široke potrošnje (prehrana, kozmetika ...), verjetno tudi zato, ker narava izdelkov in njihov rok trajanja zahtevata kratke dobavne roke.

Poleg spletnih trgovin s klasično ponudbo slovenski trg vse bolj prepredajo nišne spletne trgovine z izdelki dobrin široke potrošnje, ki slišijo na ime bio, eko, naravno in organsko. Nakupno odločitev na spletu pogosto spremlja predhodno informiranje o izdelku, primerjava s konkurenčno ponudbo in iskanje mnenj in ocen potrošnikov, ki že imajo izkušnjo z izdelki ali kategorijo, o nakupu katere razmišljamo tudi sami.

Med uporabniki spleta, ki vsaj nekajkrat letno nakupujejo v slovenskih spletnih trgovinah je kar 57 % takih, ki jih informacije o prehrani na spletu zanimajo ali zelo zanimajo, med njimi je tudi 75 % takih, ki pravijo da na spletu radi pobrskajo za informacijami o kozmetiki.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Moss-soz.si, oktober 2010

Vir slike: Wikimedia.org

Vir SOZ
Datum 26.10.2010
Print
Tema: Slovenski uporabniki ostajajo zvesti domačim spletnim trgovinam

Zanimiva raziskava.