Naslov Optimizacija spletnih strani za iskalnike - ključni element spletnega marketinga

Razmah Googla je prinesel spremembe na področju spletnega marketinga, piše Verlag Dashöfer. Odlična pozicija v spletnem iskalniku je ključnega pomena, saj obiskovalci iz iskalnika lahko na dobro optimizirani strani predstavljajo tudi do 80% vsega prometa.

Raziskave kažejo, da velika večina (79%) spletnih iskalcev klikne samo na zadetke, ki se nahajajo na prvi strani. Zato je zelo pomembno, da se vaša stran prikaže na prvi strani iskalnih zadetkov, kar je možno doseči z optimizacijo spletnih strani za iskalnike.

On-site in off-site optimizacija

K temu, da se vaša spletna stran znajde med prvimi zadetki določene iskalne poizvedbe, lahko pripomorete z on-site optimizacijo (na spletni strani) in off-site optimizacijo (zunaj spletne strani). On-site optimizacija se nanaša na elemente spletne strani, ki jih lahko neposredno nadzirate, kot so besedilo, povezave in pogostost uporabe ključnih besed.

Off-site optimizacija zajema vidike, na katere težko neposredno vplivate. Najpomembnejši dejavnik off-site optimizacije so povezave, ki kažejo na vašo spletno stran. Pri tem igrajo vlogo še dodatne podrobnosti, denimo ta, katere ključne besede se nahajajo v tekstu, ki sestavlja povezavo na vaše spletno mesto.

Spletni iskalniki položaj vaše spletne strani določijo glede na obe vrsti optimizacije. V primeru večjega števila spletnih strani, ki imajo na določenem področju enako dobro on-site optimizacijo, bi se višje na seznamu pojavila spletna stran, ki ima boljšo off-site optimizacijo.

Obe vrsti optimizacije sicer omogočata dosego dobrih rezultatov, še več pa boste dosegli, če boste uporabili kombinacijo obeh pristopov.

Kako izbrati ključne besede in fraze

Kakovost določene iskalne fraze lahko določite glede na to, v kolikšni meri je ta fraza iskana. To je sicer težko izvedeti, vendar si lahko pomagati z orodjem Google AdWords Keyword Tool, pri čemer je potrebno opozoriti, da so podatki za Slovenijo zgolj približki.

Kakovost iskalnih fraz določite tudi tako, da preverite, koliko je za to frazo konkurence. To neposredno storite tako, da obiščete Google in želeno iskalno frazo, npr. »obiskanost spletnih strani«, dodate v narekovaje in preverite, koliko posameznih spletnih strani omenja natančno to frazo.

V zadnjem koraku določanja kakovosti iskalne fraze se morate vprašati, če gre za frazo, ki bo prinesla zares zainteresirane obiskovalce. Bližje nakupni odločitvi je iskalec, večjega pomena je njegov obisk.

S tega vidika je iskalna fraza »nakup rabljenega avtomobila« odlična. Še boljša fraza pa je »cenik rabljenih avtomobilov«, saj še bolj neposredno izraža dejstvo, da je iskalec zelo daleč v procesu nakupa, ker že išče cenik.

Viri:

Vir slike: Seoeazy.com

Datum 12.11.2010
Print
Tema: Optimizacija spletnih strani za iskalnike - ključni element spletnega marketinga

Tole je zelo pavšalen in splošen članek.. pa še povzet po viru iz 2005 in nekem slovenskem PR viru.