Naslov Uporabnike najbolj skrbi kraja identitete

Medtem ko spletni kriminalci pri svojih aktivnostih uporabljajo vse bolj dovršene tehnike, kot sta ciljanje na podlagi vedenjskih vzorcev uporabnikov (ang. behavioral targeting) in doseganje navidezne legitimnosti z uporabo personalizacije, pa so uporabniki najbolj zaskrbljeni glede bolj poznanih nevarnosti, denimo računalniških virusov in kraje identitete, piše eMarketer.

Rezultati raziskave, izvedene v aprilu 2010, so pokazali, da je okužbo z računalniškim virusom v »zadnjih treh mesecih« beležilo skoraj 30% uporabnikov interneta v ZDA. Delež tistih, ki so se že kdaj srečali s tovrstno okužbo, pa presega štiri petine uporabnikov.

Največ (65%) ameriških uporabnikov interneta je zaskrbljenih glede morebitne kraje identitete oz. kraje osebnih podatkov, kot je številka kreditne kartice. Sledijo napadi z ribarjenjem (angl. phishing), katerih cilj je kraja osebnih podatkov (34%). Na tretjem mestu je zaskrbljenost glede morebitne okužbe s trojanskimi konji (29%), sledi okužba z virusi, ki ogrozijo zmogljivost računalnika (25%).

Izsledki raziskave, ki je bila v maju 2010 izvedena na vzorcu ameriških uporabnikov socialnih medijev, so pokazali, da so le-ti glede morebitne kraje identitete najbolj zaskrbljeni med uporabo e-bančništva (54%), spletnim nakupovanjem (42%), uporabo lokacijskih storitev (31%) in uporabo socialnih omrežij (24%).

Da je kraja identitete največja grožnja povprečnemu spletnemu uporabniku, meni tudi Gorazd Božič, vodja slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT). Več >>

Vir: Emarketer.com, 1.9.2010

Vir slike: Rediff.com

Datum 01.12.2010
Print
Tema: Uporabnike najbolj skrbi kraja identitete

zakaj ne naredite raziskave za evropski trg in pa za slovenijo? kar se dogaja v ZDA me ne zanima!