Naslov Mozilla Firefox 4 na voljo

Mozilla je predstavila novo različico brskalnika Firefox, ki s skoraj 23% globalnim tržnim delež zaseda vlogo glavnega konkurenta Microsoft Internet Explorerju in je na voljo v 75 različnih jezikih.

Razvijalci zatrjujejo, da je nova izdaja tega brskalnika predvsem hitrejša, pa tudi bolje oblikovno zasnovana in bolj prilagodljiva. Hitrost delovanja je namreč eno od področij, kjer je Google Chrome, ki je že presegel 10% globalni tržni delež, že v preteklosti dosegal boljše rezultate.

Pri Mozilli so brskalnik pohitrili s prijemi, kot sta prenovljen pogon JavaScript in podpora strojno-grafičnemu pospeševanju video vsebin.

V prid temu, da so se pri Mozilli zgledovali po Googlu, govori tudi dejstvo, da se brskalni zavihki v najnovejšem Firefoxu nahajajo nad naslovno vrstico, kar je tako kot pri Chromu. Ta prenova prinaša tudi veselo novico za vse uporabnike, ki se težko znajdejo v množici odprtih zavihkov, saj jih je sedaj s pomočjo funkcije Panorama možno pregledno organizirati v skupine.

Firefox ima po novem vgrajeno funkcijo Sync, ki omogoča sinhronizacijo zaznamkov, gesel in odprtih zavihkov med več kopijami programa, npr. na delovnem mestu, doma, na mobilnem telefonu itd. Zadnja različica Mozille Firefox vključuje tudi podporo za standarde HTML5, CSS3 in WebGL.

Nova različica omogoča večjo stopnjo zasebnosti

Razvijalci so v brskalnik vključili tudi opcijo "ne sledi", ki spletnim mestom sporoči, da uporabnik ne želi, da se zbirajo podatki o spletnih straneh, ki jih je v preteklosti obiskal. Določena spletna mesta marketinških organizacij takšne informacije zbirajo, denimo s pomočjo piškotkov, z namenom profiliranja uporabnikov.

Viri:

Vir slike: Channelcomputing.co.uk

Datum 22.03.2011, 17:00
Print
Tema: Mozilla Firefox 4 na voljo

Pozdravljeni!

Hvala za objavo pošteno spisano objavo. Manjši popravek: Firefox 4 je na voljo v 86 jezikih: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all

Na http://glow.mozilla.org/ pa lahko zelo natančno za posamezne kraje v Sloveniji spremljate število prenosov.