Predstavljeni rezultati raziskave o uporabi interneta - RIS 2006

09/30/2006

V četrtek, 28. septembra 2006, je na novinarski konferenci dr. Vasja Vehovar predstavil rezultate zadnje raziskave med uporabniki interneta RIS 2006. Raziskava je pokazala, da je v Sloveniji 880.000 mesečnih uporabnikov interneta, ki za dostop uporabljajo PC in 90.000 uporabnikov interneta, ki dostopajo do interneta le preko mobilnega telefona. V nadaljevanju konference je dr. Gregor Petrič predstavil raziskavo o demokratičnosti razprav, socialni koheziji in pretoku znanja v slovenskih forumih, ki še poteka, njeni podrobnejši rezultati pa bodo znani konec leta.


RIS 2006 – uporabniki interneta

Nekaj ugotovitev raziskave RIS 2006 o uporabnikih interneta.

 • Mesečno uporablja internet 880.000 prebivalcev Slovenije, ki za dostop uporabljajo PC in 90.000 tistih, ki dostopajo le preko mobilnega telefona.
 • Število uporabnikov se še vedno povečuje, vendar pa se rast upočasnjuje.
 • Med nameni uporabe interneta so samoizobraževanje (59 %), izmenjava datotek preko P2P omrežij (45 %), internetna telefonija (17 %), pojavlja pa se tudi znatna uporaba spletnih stavnic (7 %) in igralnic (2 %).
 • Povečuje se delež tistih, ki do spleta dostopajo le preko mobilnega telefona in je letos dosegel že 6 % delež v celotni populaciji.
 • Povečuje se obisk upravnih spletnih strani. Pri tem se kažejo težave v obliki premajhne informiranosti, skromne uporabe večine storitev in uporabe, razširjenosti ter integracije certifikatov.
 • Google uporablja 80 % mesečnih uporabnikov, tretjina mesečno uporablja Gmail.com.
 • Obisk spletnih strani obeh televizijskih hiš (RTV Slovenije, 24ur.com) in oglasnih spletnih strani (Bolha, Avto.net) se hitro povečuje. 

Poročilo raziskave je še v pripravi in bo izdelano predvidoma do konca leta.


Demokratičnost razprav, socialna kohezija in pretok znanja v slovenskih forumih 

Raziskave o uporabi slovenskih forumov sta se dr. Gregor Petrič in Andraž Petrovčič lotila samoiniciativno, pomagajo pa jima številne spletne strani oz. spletni forumi. Raziskava poteka od junija 2006, končni rezultati pa bodo znani konec leta 2006.

Nekaj dosedanjih ugotovitev.

 • Internetne forume, spletne dnevnike (bloge) in klepetalnice uporablja mesečno 26 % uporabnikov interneta.
 • Spletne forume večina uporabnikov uporablja za pridobivanje informacij za sodelovanje in posredovanje znanja, le manjši del pa za zavajanje in norčevanje.
 • 64 % uporabnikov forumov se počuti v forumih domače.
 • 19 % uporabnikov forumov meni, da jim sodelovanje v forumu v življenju pomeni veliko.
 • Prepletanje spletnega in nespletnega življenja je relativno veliko.
 • Razprave na forumih kažejo relativno demokratičnost.

Predstavitev na novinarski konferenci >> (ppt, 58 KB)


20 let družboslovne informatike

V sklopu novinarske konference je dr. Katja Lozar Manfreda predstavila 20 let študija družboslovne informatike na Fakulteti za družbene vede. Študij družboslovne informatike je do 1. septembra 2006 zaključilo 132 diplomantov, 35 magistrov znanosti in 26 doktorjev znanosti. Vsi so zaposleni in so hitro dobili službo.

Predstavitev na novinarski konferenci >> (ppt, 115 KB)

Avtor: Marko Puschner

Članek je prebralo 45426 obiskovalcev

Komentarji