Pravo razmerje med varnostjo in zasebnostjo je nujno

03/02/2007

Zasebnost posameznika ni postala ogrožena s pojavom modernih tehnologij, le ljudje so se takrat te grožnje začeli bolj zavedati, piše Dnevnik. Za današnji čas velja, da moderne tehnologije povečujejo možnost vdorov v zasebnost, iste moderne tehnologije pa obenem prinašajo rešitve, ki so v korist zaščiti podatkov.

Pravila varstva osebnih podatkov so za zaščito in varovanje posameznikov bistvenega pomena, šele z upoštevanjem pravil varstva v praksi pa varovanje osebnih podatkov res lahko postane resničnost. Paziti moramo na nekaj nevarnosti, ki nam danes že povzročajo skrbi. Upravljavci podatkovnih zbirk so zaradi hitrega napredka izpostavljeni mnogim tveganjem, pri navdušenju nad novimi tehnologijami pa ne smemo pozabiti na kritičnost in svarjenje pred slepim zaupanjem. Globalizacija vpliva na osebne podatke, saj je zelo težko nadzorovati mednarodni pretok osebnih podatkov. Koristi in udobje, ki jih nudijo tehnološke inovoacije, lahko hitro premamijo posameznika, ki pri tem pozabi na tveganja. Obdelava informacij je vedno manj vidna in oprijemljiva, posledično tudi težko obvladljiva, saj tehnologija teži k nevidnosti. V prihodnosti bo tako s prostim očesom nemogoče zaznati prisotnost določene tehnologije. Pozabiti pa ne smemo tudi na dejstvo, da napredka ni mogoče zavrteti nazaj. Tehnologije so vedno bolj prisotne, njihovo kombiniranje pa lahko v prihodnosti predstavlja resno tveganje za družbo.

Kakšno je pravo razmerje med varnostjo in zasebnostjo? Ravnovesje na tem področju mora obstajati, naloga vlade, varuhov zasebnosti in vseh posameznikov pa je, da nikoli ne nehajo iskati pravega ravnovesja med varnostjo in zasebnostjo.

Vir: Pirc Musar, Nataša. Smo kot žabe v loncu mrzle vode, ki se počasi skuhajo. Dnevnik, 27.1.2007

Članek je prebralo 38921 obiskovalcev

Komentarji