Nova oblika oglaševanja: pisanje bloga

03/23/2007

Oglaševalci plačujejo blogerjem za pisanje o njihovih produktih, kar pomeni, da je meja med pozicioniranjem izdelka in dejanskim mnenjem zamegljena, piše Los Angeles Times.

Tisoči blogerjev pišejo sponzorirane prispevke o najrazličnejših stvareh, kar ostali blogerji kritizirajo, češ, da industrija onesnažuje blogosfero, blogerji pa zavajajo potrošnike. Blogerji od organizacij kot so PayPerPost, Review Me, Loud Launch, ipd. prejemajo naloge, za izpolnitev nalog pa ustrezno plačilo. PayPerPost, ki ima pod svojim okriljem kar 15.000 blogerjev, pravi, da so njihovi prispevki iskreni, ne glede na plačilo. Nekateri lahko s pisanjem sponzoriranih prispevkov dobro zaslužijo, poleg tega pa si zagotovijo dober obisk in dobro branost prispevkov, za katere niti niso prejeli plačila. PayPerPost s pomočjo oglaševanja ustvari na tisoče dolarjev prihodkov.

Pojavlja pa se vprašanje etičnosti. Blogerji naj ne bi bili pravi novinarji, zato jim novinarske etike niti ni potrebno spoštovati, drugi pa trdijo, da bi morali sponzorirani oglasi biti jasno razkriti oziroma razvidni.

Vir: Los Angeles Times, 9.3.2007

Članek je prebralo 36333 obiskovalcev

Komentarji