Nove tehnologije vplivajo tudi na televizijo

04/16/2007

Televizijske programe smo v preteklosti lahko spremljali le prek televizorjev, z razvojem tehnologije in širjenjem širokopasovnih internetnih povezav pa televizija pridobiva nove razsežnosti, piše Moj mikro.

Računalniške TV kartice, ki so marsikomu zagotovo olajšale življenje, omogočajo nadgradnjo računalnika v televizijski sprejemnik, zdaj pa si lahko priljubljene televizijske programe ogledamo tudi prek spleta. RTV Slovenija že dolgo časa ponuja ogled arhiva oddaj lastne produkcije kot tudi oddaj v živo, storitev pa je bolj uporabna postala s širitvijo širokopasovnega dostopa do interneta. Uporabniki imamo sedaj možnost tudi IPTV, digitalne televizije, ki za distribucijo uporablja internetni protokol in širokopasovno povezavo. Vseeno pa smo omejeni s ponujeno programsko shemo. Tu nam lahko prav pride internet.

Mnoge TV hiše vsaj delno oddajajo brezplačno preko spleta, vendar se v primeru, da želi več uporabnikov hkrati spremljati določeno vsebino, pojavijo problemi s pasovno širino. Uporabimo lahko peer-to-peer (P2P) tehnologijo, ki ji v zadnjem času vlada sistem BitTorrent, kjer uporabniki sočasno sprejemajo in pošiljajo podatke. Hitrost prenosa se povečuje s številom uporabnikov, ki opravljajo enako opravilo. Tehnologija je uporabna tudi za prenos živega TV programa. RTV Slovenija se je tako odločila za distribucijo prvega programa preko omrežja P2P, izbrali pa so Octoshape, ki je P2P odjemalec ter strežnik pretočnih video in avdio vsebin.

P2P-TV je lahko tudi tarča nezakonitega delovanja, saj na spletu lahko najdemo strani, ki nam za nekaj denarja ponujajo dostop do ogromnega števila televizijskih in radijskih programov.

Vir: Florjančič, Uroš. TV v novi podobi. Moj Mikro, februar 2007

Članek je prebralo 52666 obiskovalcev

Komentarji