Pisarniški paket ali spletna pisarna?

04/30/2007

Zakaj bi uporabljali spletne pisarne, če so na voljo pisarniški paketi kot Microsoft Office in OpenOffice, ki je povrhu vsega še zastonj, piše Monitor.

Razloge proti uporabi spletnih pisarn se najde precej hitro. Svoje dokumente še vedno rajši hranimo na računalnikih, pojavlja pa se tudi vprašanje zasebnosti. Lahko se zgodi, da so dokumenti, ki so shranjeni na nekem strežniku, ravno v trenutku, ko jih najbolj potrebujemo, zaradi preobremenjenosti strežnika nedostopni. Konec koncev pa imajo spletne pisarne bistveno manjše zmogljivosti kot zgoraj omenjeni pisarniški paketi. Kaj torej ponujajo spletne pisarne?

Med najbolj priljubljene spletne pakete spadajo Zoho Office Suite, Google Docs & Spreadsheets in ThinkFree Office Online. Googlov paket je najmanj obsežen, Zoho pa izmed omenjene trojice ponuja največ. Poglavitna prednost teh pisarn je dejstvo, da so zastonj, ne potrebujejo namestitve (razen ThinkFree za Java delovanje). Potrebe po nadgrajevanju ni, saj to dela ponudnik, med prednosti pa lahko uvrstimo tudi dostopnost, saj do dokumentov lahko dostopamo praktično iz kateregakoli računalnika, ki ima dostop do spleta. V smislu uporabniške izkušnje in prijaznosti največ ponuja ThinkFree Office, ki je zelo podoben Microsoftovemu paketu Office, vendar zaradi Java aplikacij deluje počasno. Tudi pri urejanju besedil se na prvo mesto uvrsti paket ThinkFree, ki ponuja največ. Googlov paket se tu lahko primerja kvečjemu s programom Wordpad. ThinkFree se najbolje odreže tudi pri urejanju preglednic in izdelovanju predstavitev.

Torej, rezultat preizkusa treh spletnih pisarn je jasen: zmagovalec je ThinkFree Office Online. Microsoft za zdaj na tem področju ne počne še nič revolucionarnega, torej še ni vstopil med konkurenco spletnih pisarn.

Strah pred spletnimi pisarnami je vse manjši, morda bo v prihodnosti katera od spletnih pisarn resno začela konkurirati paketu Microsoft Office in začela manjšati njegov tržni delež. Ob podpori kakšnega spletnega giganta, kot je Google, je to vsekakor mogoče.

Vir: Monitor, marec 2007

Članek je prebralo 42634 obiskovalcev

Komentarji